FireChat


FireChat

FireChat is a proprietary mobile app, developed by Open Garden, which uses wireless mesh networking to enable smartphones to connect via Bluetooth, Wi-Fi, or Apple’s Multipeer Connectivity peer-to-peer without an internet connection.

Firechat appears to work in a similar way to the much more mature IEEE 802.11s mesh wifi protocol, except 802.11s can support encryption and has greater range.

The app was first introduced in March 2014 for iPhones,[1] followed on 3 April by a version for Android devices.[2]

FireChat first became popular in 2014 in Iraq following government restrictions on internet use,[3][4] and thereafter during the Hong Kong protests.[5][6] The developers have stated, however: “People need to understand that this is not a tool to communicate anything that would put them in a harmful situation if it were to be discovered by somebody who’s hostile”; “It was not meant for secure or private communications.” The app does not encrypt in any way.[7]

Off-the-grid instant messaging applications existed in as early as 2007, before the widespread adoption and availability of wireless data technologies. Blueeee!, which was developed and founded in Toronto by Joseph Lam and Ivy Li, was a free Bluetooth Mobile Instant Messenger for the Sony Ericsson, Nokia, LG, Motorola, Siemens, Samsung devices, and used Bluetooth to allow nearby users to communicate with each other.

References

External links

From Wikipedia, the free encyclopedia


FireChat

By Open Garden Inc

Open iTunes to buy and download apps.

Description

FireChat introduces a new way to chat: “off-the-grid”.
Now you can chat with people around you – even if there is no Internet connection or mobile phone coverage.

Whether you’re on the beach or in the subway, at a big game or a trade show, camping in the wild or at a concert, or even travelling abroad, simply fire up the app with a friend or two and find out who else is there.

FireChat enables a new type of communication: “firechats”. These live and anonymous discussion groups can gather as many as 10,000 people simultaneously.

And you can also create your own firechats about anything that interests you – whether it’s the NY Yankees, Game of Thrones, League of Legends or Italian food.

Get FireChat and start bringing people together.

Wait, how does this app work without an Internet connection or any type of mobile coverage? The magic comes from one of Apple’s iOS 7 most advanced technologies: the Multipeer Connectivity Framework, which FireChat is built upon.

We’re Open Garden. Welcome to a new era of open communications.
Please meet us on Twitter @OpenGarden and Facebook http://www.facebook.com/OpenGarden.

Features:
• Instantly chat with anyone around you on iPhone, iPad, or iPod touch
• Works even without any Internet connection or cellular phone coverage
• Choose your own unique username and avatar
• Create your own ‘firechats’ for live discussions with up to tens of thousands of simultaneous users
• See what people are talking about in your country in the ‘Everyone’ mode
• Off-the-grid communications work with devices up to 200 feet of your location
• Multi-hop capabilities extend the range of off-the-grid communications
• No significant impact on battery consumption,
• FireChat is designed for iOS 7.

Please note that FireChat is not meant for secure or private communications. Other people nearby may see your messages. It’s just like if you were playing music at home, people across the street might hear it too.

What’s New in Version 3.0.0

New moderation features! Let’s keep FireChat safe and fun for everyone.
– Block users if you don’t want to see their messages
– Report messages and users for review by the moderators

Screenshots

iPhone Screenshot 1
iPhone Screenshot 2
iPhone Screenshot 3
iPhone Screenshot 4
iPhone Screenshot 5

https://itunes.apple.com/us/app/firechat/id719829352?mt=8

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.opengarden.firechat


Những người biểu tình Hồng Kông sử dụng Firechat để tạo mạng lưới liên lạc

Cuộc biểu tình của đám đông người biểu tình ủng hộ đảng dân chủ tại trung tâm thương mại của Hồng Kông vẫn đang diễn ra, họ kết nối và gửi thông tin đến cho nhau thông qua một phần mềm kết nối các điện thoại mà không cần đến mạng internet hay Wifi. Họ đang sử dụng một ứng dụng gọi là FireChat vừa được ra mắt vào tháng 3 vừa qua, phần mềm này cho phép nhiều điện thoại kết nối với nhau để tạo nên một mạng internet tạm thời

Biểu tính ở Hồng Kông kết nối bằng Firechat
Phần mềm Firechat nhanh chóng được nhiều người tải xuống bởi tính năng tiện dụng của nó, vào thứ 2 và thứ 3 đã có khoảng 100.000 lượt tải về tại Hồng Kông. phần mềm này cũng được sử dụng khá nhiều tại iraq để truyền thông tin, bất chấp mọi nỗ lực của chính phủ trong việc ngăn chặn IS truyền thông điệp của mình.
Sự kết nối liên lạc là một trong những điểm quan trọng nhất trong cuộc biểu tình hay đưa những thông tin chống đối chính phủ, hiện nay với những chiếc điện thoại thông minh, có khá nhiều phần mềm giống hoặc gần giống như thế này phát triển, việc ngăn chặn thông tin cũng khó khăn hơn rất nhiều. Khi sử dụng phần mềm này, mỗi một máy điện thoại được coi là một bộ định tuyến, tạo cho người sử dụng có cảm giác như đang hoạt động trên một mạng internet thật sự. Dưới đây là đoạn văn bản được translete nguyên bản bằng google:
“Các mạng lưới là một công cụ đặc biệt là đàn hồi vì không có cách nào dễ dàng cho một chính phủ để tắt chúng đi. ​​Họ không thể chỉ chặn tiếp tế bào hoặc một địa chỉ trang web. Lưới mạng giống như Voldemort sau khi ông chia linh hồn của mình vào Trường Sinh Linh Giá (chỉ không phải là ác ) Phá hoại một phần sẽ không giết nó, trừ khi bạn tiêu diệt mỗi điểm truy cập;.. một ai đó sẽ phải tắt Bluetooth trên tất cả các điện thoại sử dụng FireChat hoàn toàn phá vỡ các kết nối kết nối này để cứng-break không phải là siêu quan trọng đối với bình thường các cuộc trò chuyện, nhưng trong ngửa bài chính trị căng thẳng, nó có thể là một con đường sống. “
internet.
————————————————————————————-

Ứng dụng nhắn tin thông qua mạng ngang hàng mà không cần tới kết nối internet.

FireChat là ứng dụng nhắn tin mới xuất hiện trên iOS và được các trang tin công nghệ quốc tế đánh giá cao vì tính sáng tạo cũng như tiềm năng phát triển của nó so với các ứng dụng nhắn miên miễn phí OTT khác.

Dùng thử FireChat - Ứng dụng nhắn tin miễn phí không cần kết nối internet

Thay vì kết nối đơn thuần thông qua mạng internet để truyền tải dữ liệu, FireChat đã tận dụng một công nghệ ít được chú ý tới trên iOS 7 là Multipeer, kết nối cho phép truyền tải dữ liệu giữa các thiết bị thông qua mạng ngang hàng Bluetooth hoặc Wi-Fi. Với kết nối này, thiết bị sử dụng iOS 7 chỉ cần phát đi tín hiệu mạng không dây, không yêu cầu tín hiệu không dây đó kết nối internet.

Mỗi máy đăng nhập vào FireChat sẽ tự tạo thành một vùng phủ sóng nhỏ và tin nhắn sẽ truyền tải thông qua chính các vùng phủ sóng tự tạo này. Điểm đặc biệt của FireChat là mỗi vùng phủ sóng đều có thể làm cầu nối, tạo thành mạng lưới rộng lớn.

Hiểu đơn giản hơn, có 3 người sử dụng FireChat là A, B ,C. Người A không ở gần C nhưng ở giữa họ có người B, người B sẽ làm trung gian truyền tải dữ liệu để người A trò chuyện với người C.

Dùng thử FireChat - Ứng dụng nhắn tin miễn phí không cần kết nối internet

Tương tự như vậy, càng nhiều người dùng FireChat thì mạng lưới phủ sóng sẽ càng lớn, thậm chí hàng trăm, hàng nghìn kilomet. Cách truyền tải này giống với ứng dụng AirDrop được Apple tích hợp trên iOS.

FireChat cho phép nhắn tin dạng text đơn thuần và truyền tải hình ảnh, bạn có thể gửi tin nhắn tới những thuê bao xung quanh mình thông qua định vị GPS. Tin nhắn gửi đi dưới dạng có định danh hoặc ẩn danh. Với chức năng gửi tin nhắn ẩn danh, bạn có thể dễ dàng làm quen với một cô gái xinh xắn sử dụng FireChat ngồi cùng quán cafe mà không cảm thấy ngại ngùng. Đương nhiên trong trường hợp xung quanh bạn không có người sử dụng FireChat, bạn vẫn có thể kết nối internet để thực hiện trò chuyện.

Thử nghiệm thực tế, tin nhắn truyền tải với tốc độ nhanh, hầu như không bị trễ (delay) do sử dụng mạng ngang hàng, điện thoại còn pin thì bạn còn có thể trò chuyện. Nhắn tin thông qua text đơn thuần được đánh giá cao thì khả năng gửi hình ảnh không được như mong muốn, đôi khi người nhận không thể thấy hình ảnh đã gửi. Ứng dụng thích hợp với những địa điểm tập trung đông người như kiểm lãm, show ca nhạc,… Một điểm khó hiểu ở khung chat “Everyone” là mọi tin nhắn đều hiển thị từ nhiều người khác nhau dưới dạng chat nhóm. FireChat không nêu cụ thể vùng lọc cho khung chat này.

Phiên bản hiện tại có dung lượng nhỏ chỉ 4.9 MB tải về miễn phí trên AppStore. Có thể do chỉ là bản đầu tiên phát hành nên FireChat vẫn gặp một số lỗi nhỏ như khi nhấn vào hình bánh xe để vào khung cài đặt, ứng dụng tự động bị thoát ra ngoài màn hình chính.

GenK.vn

Advertisements

Thank for your comments

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.